1 jaar zonder Aretha Franklin

Op 18 augustus 2018, exact een jaar geleden dus, overleed Aretha Franklin aan de gevolgen van kanker. Ze werd 76.

Daarom: een bloemlezing van een straffe én iconische zangeres...

Aretha Louise Franklin werd geboren op 25 maart 1942 in Tennessee (V.S.). Als kind zong ze met haar zussen, Carolyn en Erma, in de baptistenkerk waar haar vader dominee was. Ze nam haar eerste plaat op toen ze amper 14 jaar oud was. 

Aretha werd al snel door John Hammond ontdekt en sloot haar eerste platencontract af bij Columbia Records. 

Ze maakte vooral in de jaren ‘60 furore met nummers, die wereldberoemd werden, zoals 'Respect', 'I Say A Little Prayer' en 'Think'. 


Begin jaren tachtig lijkt het voorbij met haar carrière, totdat ze een cover maakt van de Doobie Brothers-hit 'What a Fool Believes'. 'The Queen Of Soul' beleeft een ware comeback! Vlak daarna is ze bvb. ook te bewonderen in de klassieke John Belushi-muziekfilm 'The Blues Brothers'. 

Het duurt daarna nog zeven jaar (1987) voordat ze de hitlijsten weer haalt, maar het lukt haar wel met de gigantische hit 'I Knew You Were Waiting (For Me)', een duet met George Michael.

De hoogtepunten stopten daarna niet. In 1987 werd Aretha Franklin als eerste vrouw opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Ook in de kaskraker 'Sister Act' kreeg ze een belangrijke rol. Op 20 januari 2009 zong Franklin 'My Country, 'Tis Of Thee' tijdens de inauguratie van Barack Obama als 44ste president van de Verenigde Staten. In 2012 werd Aretha opgenomen in de Gospel Music Hall of Fame. En het gerenommeerde muziektijdschrift Rolling Stone riep haar in 2010 uit tot de beste zangeres ter wereld.

Op 17 oktober 2014 kwam haar 38ste studioalbum 'Aretha Franklin Sings The Great Diva Classics' uit. Dit album bevatte liedjes van andere beroemde zangeressen, herwerkt door Franklin. De eerste uitgekomen single van dit album was een vertolking van Adele's 'Rolling in the Deep'.

 

In februari 2017 meldde Franklin dat ze met pensioen zou gaan na de verschijning van haar laatste album. De 76-jarige zangeres trad voor het laatst op in november 2017 tijdens een benefietgala voor de Elton John AIDS Foundation.

Aretha Franklin geldt (met ruim 75 miljoen verkochte platen) als één van de best verkopende artiesten ooit. Ze won ook 20 Grammy Awards.15/08/2019