10 speelgoedrages uit de jaren '80!

Elke generatie kent zijn eigen speelgoedrages, zo ook de eighties.

Ken jij deze 10 speelgoedrages nog?


De jaren '80 betekenden een revolutie in de speelgoedtrends. Voor het eerst waren er veel ontwikkelingen op het gebied van elektronische apparatuur en bijgevolg ook op gebied van speelgoed. 

Velen hebben mooie herinneringen aan speelgoed uit de jaren '80. We hebben daarom de populairste rages even voor je opgelijst: 


1. De Lolobal

De dubbele bal met een schijf er omheen was razend populair in de beginjaren 80. Het vergde heel wat van je evenwichtsgevoel en motoriek om te blijven rondspringen op de lolobal. Vele kinderen, maar ook volwassenen sprongen er mee rond in de jaren '80.



2. Ploppers

Als je opgegroeid bent in de jaren '80, zal je de ploppers zeker nog wel kennen. De kleine zuignappen met een gaatje in die hoog opsprongen nadat je ze had ingedrukt.



3. Rolschaatsen

De blauw met gele rolschaatsen kunnen zeker niet ontbreken in dit lijstje. De rolschaats bestaat als sinds 1963 maar kreeg in de jaren '80 een herleving in populariteit. 


4. Popples

De Popples zijn fantasiefiguurtjes uit een tekenfilmserie die leken op beertjes en konijntjes. De figuurtjes hadden een lange staart met aan het uiteinde een pom pom. Ze hadden ook twee houdingen. Je kon ze geheel knuffelen of je kon ze in elkaar vouwen in hun buideltje.



6. De Rubik's Cube

Een uitvinding uit de jaren '70 dat pas een echte rage werd in de jaren '80 is de Rubik's Cube. De kubus was en is nog steeds een ware breinbreker voor velen. Het is makkelijker gezegd dan gedaan om de schijven zo te draaien tot je een geheel gekleurd vlak hebt. 

Ondertussen worden er overal ter wereld kampioenschappen gehouden om de kubus zo snel mogelijk op te lossen. Het record staat op naam van een Nederlander die de kubus opgelost krijgt in 5,55 seconden.


7. Traploper

Het enige wat je nodig had om met een traploper te spelen was een trap. Het was meestal gemaakt van ijzerdraad of plastiek en had de vorm van een helix. Met zijn mooie diverse kleuren was de traploper heel aantrekkelijk voor kinderen.



8. De Sony Walkman

Een rage die absoluut niet kan ontbreken is de Walkman. De oudere kinderen waren in de jaren '80 niet zonder hun Walkman te vinden. Je kon hem overal mee naar toe nemen en dat was er net zo geweldig aan. Waar je ook naartoe ging, je kon overal je eigen muziek luisteren. 


9. Wafeltang

Een wafeltang was mateloos populair bij meisjes tijdens de eighties. Ze konden zo zelf golfjes in hun haren maken. Het was heel simpel alleen moesten ze opletten dat het haar écht droog was want met nat of vochtig haar mislukten de minikrullen.



10. My Little Pony

De kleurrijke speelgoed paardjes in pasteltinten waren populair in de jaren '80. Ze hadden lange manen en staarten die je kon vlechten en kammen. Om de speelgoedpony's te promoten werden er twee tekenfilms rond gemaakt die direct een succes waren. Vandaag de dag kennen kinderen de My Little Pony's nog steeds maar ze zijn minder populair dan in de jaren '80.












17/10/2019