50 jaar Abbey Road van The Beatles

10 feiten die je (misschien) nog niet wist over Abbey Road van The Beatles

  1. Dit was het laatste album dat The Beatles samen opnamen. Toch verscheen “Abbey Road” voor “Let It Be”, waarvoor de opnames eerder al afgerond werden.

  2. De werktitel van het album was “Everest”. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er een foto op de Mount Everest zou gemaakt worden, maar geen van de leden had daar zin in. Paul McCartney stelde dan maar voor om het album te noemen naar de straat waar de studio gelegen was. De legendarische hoesfoto werd in dezelfde straat gemaakt in een fotosessie van amper 30 minuten.

  3. Rond de hoesfoto hebben in alle jaren flink wat complottheorieën de ronde gedaan. Paul McCartney liep op blote voeten, wat de geruchten dat Paul dood was flink voedde. McCartney vertelde later dat hij eerst sandalen droeg, maar ze door het warme weer gewoon had uitgedaan. Ook de nummerplaat op de witte Kever en het feit dat Paul een sigaret in zijn rechterhand vasthield (hij is linkshandig), was voor velen overtuigend bewijs dat Paul overleden was.

  4. De Volkswagen Kever die op de achtergrond van de foto te zien is, werd in 1986 verkocht voor 2.530 pond. Hij was een tijdje te zien in het Volkswagen Museum in Wolfburg.

  5. Aan het beroemde zebrapad staat een webcam, waar je dagelijks mensen de pose van The Beatles ziet aannemen

  6. George Harrison maakte voor het eerst gebruik van een Moog-synthesizer. Op het moment dat ze met de opnames van Abbey Road begonnen, wist hij nog niet hoe hij het instrument moest bespelen. Al experimenterend komt het instrument prominent voor op “Here Comes The Sun”, “Because” en “I Want You (She’s So Heavy)”.

  7. Lang werd aangenomen dat er nooit plannen voor een nieuw album waren. Toch waren The Beatles van plan om na “Abbey Road” nog een plaat op te nemen, waarvoor ieder lid 4 liedjes zou schrijven.

  8. De Amerikaan Paul Cole werd geheel toevallig wereldberoemd door de albumfoto. Hij staat op de dag van de fotoshoot op zijn vrouw te wachten op Abbey Road. De man zelf weet op dat moment niet dat hij op de hoes van The Beatles terecht zou komen. Voor Cole was het overigens geen reden om naar de Beatles beginnen te luisteren, hij was liefhebber van klassieke muziek.


  1. “Something “ werd geschreven door George Harrison en is het enige nummer van hem dat als single uitkwam (als dubble A-kant met “Come Together”).

  2. Ook het nummer “Here Comes The Sun” werd geschreven door Harrison. Dat nummer werd nooit als single uitgebracht. Het nummer werd gezongen door Harrison zelf, met Paul als achtergrondzanger. Lennon is op “Here Comes The Sun” niet te horen, omdat hij tijdens de opnames herstellende was een auto-ongeluk. 


26/09/2019