InitiatYVES van de week

Yves De Wolf belde deze week weer met heel wat leuke initiatieven!


Talent Grid

Talent Grid is een uniek vastgoedproject dat bruggen slaat tussen eigenaars en lokale makers. De vzw zoekt leegstaande panden en geeft die ruimtes tijdelijk en gratis in handen van jonge creatieve ondernemers voor hun werkproces, pop-ups en events. Zo maakt de start-up de gebouwen opnieuw aantrekkelijk voor kopers. Herbeluister het gesprek hier.


Coup de Chocolat

Chocolatiers zijn er veel in Antwerpen, maar Coup de Chocolat is de enige plek in Antwerpen waar zelf chocolade wordt gemaakt. Het is het kleinste chocoladefabriekje ter wereld.

Oprichters Tom en Isabelle kregen het idee om de zaak op te richten nadat ze op reis in Colombia veel cacaoboeren ontmoet hadden. Ze gebruiken trouwens enkel bonen van plantages die ze zelf bezocht hebben. Tom: “Het is voor ons belangrijk dat het goede bonen zijn met een rijke smaak, dat ze op een ecologische manier geteeld worden en dat de boeren een eerlijke prijs krijgen.” Het gesprekje kan je hier herbeluisteren.


Speelgoedgeefplein

Voor mensen die het niet breed hebben, is december een rotmaand, zo vindt schrijver Jeroen Olyslaegers. Daarom organiseert hij woensdagnamiddag 29/11 samen met enkele vrienden en de Gazet van Antwerpen een speelgoedgeefplein ter hoogte van het Zuiderpershuis.

Het concept is eenvoudig: wie speelgoed over heeft, kan dat tussen 13 en 16u kwijt op het geefplein. Wie speelgoed nodig heeft – ouders, kinderen of organisaties die zich inzetten voor mensen in armoede – kunnen dat op hetzelfde moment komen uitkiezen. Het gesprekje kan je hier herbeluisteren.


Dagvers.org

Dagvers.org is een coöperatieve, die kant-en-klare maaltijden levert. Ze gebruiken enkel biologische ingrediënten en doen aan korte keten (alles van lokale bioboeren). Herbeluister hier het gesprekje.


Start To Play Music

Start To Play Music (STPM) heeft als doel zoveel mogelijk mensen aan te zetten tot het spelen van een muziekinstrument. Het wil muziek spelen ondersteunen, beschermen, opwaarderen en vermenigvuldigen.

Waarom Start to Play Music? Het spelen van een muziekinstrument bevordert de ontwikkeling van onze hersenen. Samen muziek spelen is sociaal-maatschappelijk heel belangrijk. Het brengt mensen, groepen, leeftijden en culturen dichter bij elkaar. Muziek spelen en muziek zien spelen geeft rust, vertrouwen en harmonie. Meer info op de website. Het gesprekje kan je hier herbeluisteren.01/12/2017