Nostalgie presentatoren in 80s look

Terug in de tijd: eighties kledij


Waar kledij uit de jaren '70 vrij neutraal was, werd in de jaren '80 de nadruk gelegd op felle kleuren. De jaren '80 waren dan ook veruit de meest indrukwekkende jaren wat mode betreft. Goud, zilver, neonkleuren en glitters waren niet weg te denken in de 80s. Accessoires waren bijzonder populair en sieraden werden dan ook in veelvouden gedragen.


De presentatoren van Nostalgie zijn voor de 8 days of 80s terug in de tijd gedoken en hebben zich laten transformeren naar 40 jaar geleden! Astrid, Johan en Herbert hebben er een leuke 80s fotoshoot op zitten:


Vroege jaren '80 kleding

De mode van begin de jaren '80 verschilde niet hard met die van de jaren '70. Kledij was redelijk sober en gewone accessoires werden weinig gedragen.

Ook was zowel het praktische als esthetische aspect van kledij belangrijk waardoor vooral unisex kledij werd gedragen. Dit resulteerde in een sportieve kledingstijl voor beide geslachten.

Vrouwen droegen vaak wijde truien op een trainingsbroek. Terwijl mannen vooral (velours) trainingspakken, V-halstruien en t-shirts met polo-kraag verkozen.

Hoewel gewone accessoires niet echt gedragen werden, waren sportaccessoires heel populair. Beenwarmers, elastische hoofd-en buikbanden en sneakers waren niet uit het straatbeeld weg te denken.
Midden jaren '80 kleding

Midden de jaren '80 werd kledij een stuk kleurrijker. Sportieve work-out kleding werd nog altijd gedragen, alleen nu veel kleurrijker. Voor de rest waren lange, wijde rokken, strakke minirokjes en wielrennerbroekjes populair bij vrouwen.

Daarnaast begonnen ze zich ook uitdagender te kleden. Visnet-truitjes, korsetten, nagellak, oogschaduw en fel rode lippenstift werden massaal verkocht en gedragen. 

Mannen droegen in deze periode steeds vaker een gekleurd overhemd of shirt onder hun blazers. Schoudervullingen waren aanwezig bij herenpakken en ook het krijtstreepje maakte een comeback. 
Late jaren '80

Aan het einde van de jaren '80 nam het gebruik van felle kleuren en het dragen van veel (opvallende) accessoires af. Kledij werd toegankelijker en modellen simpeler.

Schoenen die deze periode scoorden waren Dr. Martens.

Hoewel deze schoenen voornamelijk aan het einde van de jaren '70 gedragen werden door de Punk fashion subcultuur werden ze eind de jaren '80 ook gedragen door andere fashion groepen.22/10/2019