TV tijdens de jaren 80

In 1980 startte de BRT met een experiment: BRT-Teletekst. Een jaar later in 1981 werd er officieel gestart met het “nieuwe medium” Teletekst. Dagelijks verzorgde de redactie tussen de 50 en 100 pagina’s geschreven tekst op televisie. Vier jaar later in 1985 breidde het aanbod gevoelig uit naar 800 pagina’s. 

In 2016 werd deze oproepbare informatiebron via de televisie beëindigd.

 


Tik Tak is een kinderprogramma dat uitgezonden werd op de BRT van 1981 tot 2006. Van de reeks werden er in totaal 366 afleveringen opgenomen, goed voor elke dag een andere aflevering. Elke aflevering begon met schaapjes die bij zonsondergang ronddraaiden op een plateau. 

Dit jaar kreeg de serie een comeback en was ze terug te zien op Ketnet.

 


Vanaf 1981 kwamen de legendarische eindejaarsshows van Gaston en Leo op de BRT. Elk oudejaar scoorde de show van het komieke duo tegen de 2.680.000 kijkers. Vele sketches zijn ondertussen klassiekers geworden zoals Restaurant De gouden leeuw en Joske Vermeulen.
In 1983 verscheen de poppenserie Het liegebeest op televisie. Het ging over een groen slangachtig wezen dat altijd leugens verteld. Hij woonde in een middelleeuws kasteel op Regenboogeiland, een rots die door de lucht vliegt. 

Een populair Vlaams spelprogramma dat ook van start ging in 1983 was Hoger Lager. De show werd gepresenteerd door Walter Capiau in een decor dat deed denken aan een casino. 

 

Vanaf 1988 startte de VRT met een informatief programma op zondagmorgen: De zevende dag. De voorloper hiervan was Konfrontatie. Het publiek kreeg zo duiding aangeboden in de vorm van een politiek praatcafé. Gastheren Etienne Van den Bergh en WIlliam van Laeken kregen toen o.a. Guy Verhofstadt en Freddy Willockx over de vloer.

 


In 1989 kwam De droomfabriek op antenne. In dit programma probeerde men de dromen van kijkers te verwezenlijken. Ook waren er elke aflevering gastoptredens van bekende Vlamingen. Eerst werd het programma gepresenteerd door Bart Peeters en Paskal Deboosere. Nadien werd de show gepresenteerd door Rani De Coninck en Sabine De Vos.


10/10/2019