Wat droegen we in de sixties?

De jaren '60 betekenden een revolutie wat de inhoud van onze kleerkasten betreft. Mannen moesten niet meer in een serieus kostuum gehuld gaan en vrouwen mochten al eens een streepje bloot laten zien. Kleur was er ook meer dan genoeg in de sixties, zeker naar het einde van het decennium toe. 

Dat alles terugkomt -zeker in de mode-, staat vast. Wees dus niet verbaasd als je flink wat inspiratie uit de sixties in je eigen kleerkast en de modeboekjes van 2018 ziet.


We duiken de sixties-kleerkast in en vinden de volgende trends terug:

Hippiekledij

Eind jaren '60 mocht het allemaal wat losser zitten. De reden hiervoor was de enorm populaire 'hippiebeweging' . Hippiekledij werd massaal gedragen op Woodstock (1969) en sindsdien is het voor velen dé outfit bij uitstek om te dragen, als je naar een muziekfestival gaat. Janis Joplin was alleszins fan!


Mod-stijl

Een stijlbreuk met het verleden, is het minste wat je kan zeggen over de Mod-stijl. 'Mod' staat voor 'modernist' of 'modernisme' en dat zullen de mensen geweten hebben. Nooit eerder geziene snitten, kleuren en combinaties werden aangemoedigd door aanhangers van deze kledingstijl. Modeontwerpster Mary Quant wordt meer dan eens vereenzelvigd met deze stijlrevolutie in de damesgarderobe. Het kon model, actrice en zangeres Twiggy alvast bekoren: zij was zowat hét gezicht van de Mod-stijl.Korte rokjes (én geometrische patronen)

Als de Mod-stijl nog niet vernieuwend genoeg was in de sixties, dan waren de volgende trends dat ongetwijfeld wel: de korte rok en het geometrisch patroon (in dit geval Piet Mondriaan). Als het van modebijbel 'Vogue' afhing, mochten beiden zelfs gecombineerd worden. 


De 'Beatles-look'

Helemaal verdwenen was het mannenkostuum in de jaren '60 niet. Het mocht allemaal wel een pak strakker zitten en mooier uitgesneden zijn. Paul, Ringo, John en George konden hun liefde voor het kostuum niet verbergen en leken wel vergroeid in hun (matchende) pakjes.De leren vest

Al wilde niet iedereen er zo braaf als The Beatles uitzien in de sixties. Integendeel, sommige mannen hielden nu eenmaal van een iets ruigere look. Flink wat vrouwen gingen volledig akkoord met dat kledingadvies en zag zo'n 'bad boy' helemaal zitten. Vraag dat maar aan de fans van James Dean en Elvis Presley! Dean was er in de jaren '60 jammer genoeg zelf niet meer, maar de mode-invloed van deze 'rebel without a cause' was in de jaren '60 nog sterk voelbaar.20/05/2019